Ce inseamna custodie comuna?

Custodia presupune un set de drepturi si obligatii ce apartin parintilor,acestea fiind reglementate in interesul superior al copilului.

 

 

Potrivit Noului Cod Civil, regula este reprezentata de custodia/autoritatea parinteasca comuna, aspect ce presupune exercitarea in comun a custodiei, parintii avand in egala masura drepturi si obligatii asupra copilului.

Ce presupune custodia comuna?

Custodia comuna presupune faptul ca toate deciziile importante referitoare la minor cum ar fi: scolarizarea, actele medicale, emiterea/reinnoirea documentelor de calatorie, practic toate deciziile importante referitoare la copil pot fi luate doar impreuna, de ambii parinti.

In situatia custodiei comune cine va plati pensia de intretinere?

Pensia de intretinere se stabileste de regula in sarcina parintelui  cu care copilul nu locuieste in mod statornic si poate fi stabilita atat in natura ( prin achizitionarea celor necesare pentru copil), cat si sub forma unor prestatii banesti, daca obligatia nu se executa de bunavoie in natura.

De asemenea, exista situatii destul de rare in practica cand instantele stabilesc ca minorul sa locuiasca in mod egal cu ambii parinti, in anumite intervale de timp determinate, astfel ca parintii reusesc sa contribuie in mod egal la plata cheltuielilor de intretinere a minorului, nemafiind necesara stabilirea unei pensii alimentare.

Cum se va stabili programul de vizita in cazul custodiei comune?

Indiferent ca discutam despre custodie comuna sau custodie exclusiva, parintele care nu locuieste cu copiii are dreptul de a veghea la cresterea si educarea copilului prin stabilirea unui program care sa corespunda nevoilor si necesitatilor copilului.

In situatia in care nu ati dezbatut inca custodia minorului, aveti totusi posibilitatea sa dezbateti programul de vizita inainte de a dezbate celelalte aspecte, in situatia in care sunteti impiedicat sa pastrati relatii personale cu copilul.

Este foarte important ca programul de vizita sa fie corect sustinut si argumentat in fata instantei de judecata, pentru a putea ramane pe termen lung in acord atat cu nevoile copilului, dar si cu posibilitatile reale ale parintelui de a-l respecta.

Cabinetul nostru vine in sprijinul dumneavoastra pentru a va ajuta sa gestionati in fata instantei toate aspectele ce privesc drepturile si obligatiile privind autoritatea parinteasca si sa ajungeti la o solutie in acord cu binele suprem al copilului.

Lasă un răspuns